Bila Kalam Berbicara

Berikan hatimu pada Allah,pasti Allah temukan PEMILIK terbaik… Hamparkan masamu seluasnya hanya untuk Allah,pasti Allah aturkan kehidupanmu dengan baik… Serahkan hidupmu pada Allah,pasti Allah akan menjagamu dengan baik… Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa ke atas sesuatu.

Coretan hari-hariku

15 November 2009..

Alhamdulillah sehari yang padat dengan aktiviti..
betul kata bondaku.. jika kita yakin kita dapat berbuat beberapa amanah beserta dengan keyakinan kepada Allah, insyallah kita dapat buat dengan jayanya.

Hari itu sepatutnya diri ini harus membantu adik-adik baru yang masih bertali pinggang putih yang akan grading tapi diri ini mempunyai tugasan lain yang lebih penting. Dua hari sebelum, diriku buat keputusan membahagikan tugas kepada adik-adik ini untuk menguruskan sendiri hari ujian kenaikan tali pingang itu. Pembantu juru latih, Kak Yana terpaksa turun padang bantu pengurusan hari tersebut.
Bermula awal pagi, ke Pusat Perubatan As-Syifa dan setibanya jam 12.00 di KPi, hawa terus ke Bilik Rekriasi Blok c, sempat juga rupanya bertemu dengan kak yana dan bertanyakan keputusan grading adik-adik. Semua lulus walaupun kali ini tidak ada seorang pun mendapat double..apa-apa pun..alhamdulillah.. Bab-bab kewangan, bakal bendahari tahun depan masih tidak mampu berjinak-jinak dengan tugasnya. Jadi, hawa tolong Atina buat kiraan keluar masuk wang yuran grading dan yuran lain. Ada hikmah hawa tidak bersama mereka pada awal pagi, hawa dapat lihat adik-adik sudah mula rapat dengan Kak Yana yang mana selama ini mereka segan, rasa tidak serasi dan macam-macam anggapan mereka terhadap kak yana. Bak kata orang, tak kenal maka tak rapat (betul la kan..).
Selepas makan, hawa terpaksa bergegas ke bilik untuk persiapkan diri untuk solat zohor dan niat dihati untuk menulis coretan diari ini tapi masa tidak mengizinkan. Jam 1 ke masjid dan terus ke kelas PISMK OUM untuk Bengkel Penulisan (BEKELIS) anjuran Lujnah Penerbitan dan Publisiti, Majlis Tarbiyyah Nuqaba' IPG Kampus Pendidikan Islam. BEKELIS ini adalah bersama Jemari Seni Publishing. Kedatangan Kak Noor Suraya dan En Rosdi (penulis Jemari Seni) membuka minda kami sebagai peserta BEKELIS bahawa semua orang ada peluang untuk menjadi penulis. Kak Su memberikan tips yang berguna kepada kami dan memberi kami peluang untuk menghantarkan idea atau hasil penulisan kanak-kanak kepada Jemari Seni untuk dipublishkan jika penulisan tersebut terpilih. (http://mten-ipgmkpi.blogspot.com/2009/11/bengkel-penulisan-bekelis.html)
Pada malam hari pula, hawa bertemu dengan seorang akak senior. Pertemuan yang dirancang..terima kasih atas perkongsian akak. Ya Allah, hanya Allah yang Maha Mengetahui.

19 November 2009
Peperiksaan telah pun berakhir untuk semester ini dan ini bermakna ujian akedemik telah pun berakhir. kelihatan sahabat-sahabatku melepaskan rasa lega dan riang wajah-wajah mereka.. namun bagi diriku ini.. ada lagi beberapa perkaa perlu diselesaikan sebelum pulang bercuti. Hawa cuba aturkan satu persatu agar masa yang ada dapat diisikan dengan hal-hal yang penting. Hawa perlu berjumpa dengan kakak senior yang akan berposting dan beberapa hal yang dirasakan penting lagi. Alhamdulillah semua terlaksana. 20hb , hawa dapat pulang bercuti dengan keadaan yang bersedia.

21 November 2009
Setiap tahun, hari sabtu permulaan cuti sekolah.. hawa wajib bersama keluarga. Apa yang berlaku ada pada http://www.taskasyaz.blogspot.com/ . Alhamdulillah semua berjalan lancar.

24 November 2009

Negeri pantai timur sekarang ini sedang hangat dengan berita banjir. Gelombang kedua banjir di negeri ini bertambah teruk apabila 7,239 orang daripada 1,723 keluarga dipindahkan ke 114 pusat pemindahan di enam daerah negeri ini kecuali Kuala Terengganu. Ramai yang lari dari banjir tapi adik-adik hawa balik kampung untuk main banjir. Sepupu yang kecil-kecil dan saudara-mara berkumpul di rumah tok yang banjir sampai paras pinggang.

0 comments:

Post a Comment

Bismillahirrahmanirrahim

Al-'asr

Diri ini

Muslimah... yang sentiasa mendambarkan keredhaan dan kasih sayang Allah. Sebaik-baik wanita adalah wanita solehah; ini lah impianku.
Apa-apa yang dirasa dan dilalui tidak semua dapat dituturkan ataupun diluahkan melalui pena.
Hanya perkongsian yang sedikit dapat dirakamkan di ruangan ini. Meskipun tiada kepakaran dalam berkata-kata, namun biarlah kalam yang berbicara.
......................
Kehidupan di maya ini hanyalah sementara
Usia yang dianugerah jangan dipersiakannya
Meskipun dibelenggu susah teruslah berusaha
Dengan keyakinan kau pasti berjaya

Sesungguhnya kesabaranmu di dalam hati
Adalah kebahagiaan iman
Kekuatan di jiwamu itu menempuh dugaan
Pasti menghasilkan kecemerlangan

Janganlah ditangisi (segala) liku kehidupan
Kerana kesedihan lalu bukanlah selamanya
Berserahlah kepada Allah

Hakikat kehidupan bekalan di akhirat
Didiklah diri menjadi insan bertaqwa
Kesucian di hati keimanan bersemi
Merasa diri adalah milik Ilahi

Kau datang hanya dari-Nya
Kepada-Nya kan kembali
Nikmat di dunia ini kurniaan dari-Nya

Sulamilah kesungguhan
Dengan doa pengharapan
Kesyukuran menambah redha-Nya

Mencari Sinar
Album : Indahnya Bersama Islam
Munsyid : Al Wadi

HIWAR

Sudut ilmiah

Community SHAMSIANS

Sahabati fi IPG KPI

My Blog List

Followers

:: BiLanGan ZiARaH ::